top of page
5859566259_f8559ec0f2_b.jpg

Sobre Malawi

" Els nens de Malawi saben cantar cançons dels pobles, però no saben música, parlo de llegir música: el solfeig, el ta-ta-ta, la realització. Això és el que els estem donant. A Music Crossroads els oferim un curs de música professional. Volem arribar a una colla de nens que creixin sabent música. "
 
John Duma
Professor de música del Hear Us a Music Crossroads-Malawi

 

Petits Músics del Món treballa a Lilongwe, la capital de Malawi i incideix sobretot a una de les àrees més pobres de la ciutat, l’Àrea 23. Malawi és un país de República presidencialista d’Àfrica que limita amb Zàmbia, Moçambic i Tanzània. Malawi té 18,5 milions d’habitants i la capital, Lilongwe consta de 812.000 persones. Es troba entre els 20 països més pobres del món, ocupant el número 172 en l’índex de Desenvolupament Humà (IDH), amb una renda per càpita de 330 dòlars.

És un país bàsicament agrícola, amb una producció centrada en el blat, el té, el sucre i el cafè. Gran part de la població viu en zones rurals i el 85% de malawians es dediquen a aquesta activitat, la qual suposa el 90% dels ingressos d’exportació. Les zones rurals presenten una manca de xarxes de distribució d’aigua, abastiment i de sistemes de rec. Aquesta realitat implica una dependència absoluta de les condicions meteorològiques, deixant a la població agrícola en una situació molt vulnerable.

Aquestes problemàtiques en el camp i en les zones rurals es tradueixen en fluxos migratoris interns cap a les ciutats, en especial cap als barris urbans més precaris, com seria el cas de l’Àrea 23 de Lilongwe. Aquesta àrea es troba a l’extrem sud oriental de Lilongwe i és la zona concreta en la que Petits Músics intervé.

L’Àrea 23 es troba a uns 10 km del centre de la ciutat, a una distancia considerable i de difícil accés sense l’ús del transport. Aquest suposa un gran cost per la majoria de famílies que disposen d’un sou baix per mantenir-se. En els assentaments de Lilongwe s’han construït escoles, però aquestes no cobreixen l’escolarització de totes les nenes i els nens ni aconsegueixen oferir una educació integral i de qualitat. Almenys el 70% dels assentaments que envolten Lilongwe no compten amb prou places pels estudiants.

Això ha implicat una gran massificació de les aules, arribant a una ràtio d’1 professor per 120 alumnes. Cal destacar que els centres educatius tampoc compten amb els recursos adequats; hi ha una manca de taules, cadires i material escolar. Aquestes mancances i dificultats educatives estructurals obstaculitzen el desenvolupament de l’educació.

WhatsApp Image 2018-01-24 at 18.03.36.jpeg

El paradigma de la COVID-19 ha augmentat aquestes diferències socioeconòmiques, repercutint de forma més negativa als agricultors, petits comerciants i a les famílies amb menys recursos.

bottom of page